R2R?

ENSUn kuvat ovat kuin pikkukakkosesta: terässubstraatti avataan ja pinnoitetaan ja... sitten se paloitellaan kennon osiksi! Minne veto katosi? Mekaniikan perussääntöihin kuuluu, ettei köydellä tai rainalla voi työntää.

 

Painotekniikassa rainan ohjaus on erityisen tärkeää, ja elektroniikassa vähintään kertaluokkaa suurempi kuin kirjapainossa. 

https://www.researchgate.net/publication/339630617_Screen_Printing_to_3D_Printing_of_Solar_Cells 

Esimerkki on aurinkokennojen tuotannosta. Syntyvän tuotteen poikkileikkaus näytetään irtokuvissa. Tuote syntyy kahden kalvon väliin: pohjakalvo lähtee vasemmalta alhaalta ja pintakalvo oikealta ylhäältä. Työnkulussa on laminointia, painatusta ja sputterointia, joiden kammiot esitetään selkeästi. R2R tarkoittaa tarkasti ottaen sitä, että tässä koneessa syntyvä lopputuote kelataan myös rullalle - ja avataan ja paloitellaan eri koneessa. Kyseessä on joustavien materiaalien sovellus ja ne kestävät rullaamista koottunakin.

 

 

https://www.researchgate.net/publication/235981089_Web_Tension_Control_of_Multispan_Roll_to_Roll_System  

Terässubstraatin (ENSU) etuna on korkea lujuus, joten sitä voidaan kiristää suuremmalla voimalla ja joustot/ värähtelyt ovat vähäisempiä.

Tyypillinen laitekokoonpano: sivuttaisohjaus on helpompi toteuttaa, mutta kireyden säätöön ei perinteinen konetekniikka servoineen riitä, vaan ohjaus edellyttää nykyisin tekoälyä/ neuraaliverkkolaskentaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kommentti 15.09.23, uusittu

Patentti?

MERKINTÄ 2, ESIM.