Tuotannon ylösajo, ENSU
"Ramp" tarkoittaa englannin kielessä rinnettä, yleensä laskevaa, joten "ramp up" on tuotannon yläsajoa.
Tuotannon ylösajo on kertaluontoinen prosessi, se tapahtuu ensi kerran ja sen yksityiskohdat ovat siksi huonosti ennakoitavissa. Prosessin hallinta on haastavaa.
"During ramp-up the production system’s behavior is not predictable as most of the conditions apply for the first time. Due to the unpredictable consequences of single actions, which widely affect the whole production system’s structure, decision making and therewith controlling the
ramp-up is challenging. Caused by a lack of control instabilities occur, which lead to reduced production effectiveness and delay achieving the target production volume."
Kuvan mukaan pyritään tutkimuksella kuromaan todellisen ja suunnitellun tuotannon välistä kuilua. Tutkimus tässä tarkoittaa kaikkea asiaan vaikuttavan tiedon keruuta, simulointia, jne.
Kaikkien normaalirutiinien tulee olla kunnossa.
Tilastollisesta laadunvalvonnasta (SPC) peräisin oleva prosessin hallinta on otettu mukaan ja siihen liittyen pyritään erottamaan prosessiin vaikuttavat epänormaalit olosuhteet. Ongelmaksi jää, miten 'toleranssi' määritetään. On vaara, että helposti ajaudutaan viisasteluun ja käytännössä tulee panostaa selviin käskysuhteisiin, ammattitaitoon ja nopeisiin korjaustoimiin.
Tutkijat ovat kehittäneet tuotannon ylösajoon mallinnuksia, mutta ne ovat sopivia vain suuriin organisaatioihin, joissa käytettävissä on joukko tutkijoita, prosessi toistuu ja oppimiskokemuksilla on merkitystä. Itse prosessin kuvaus on yksinkertainen: piloteista jatkuvaan tuotantoon, kunnes tavoite on saavutettu:
ENSULLA ON KOKEMUSTA LINJASTOSTAAN (EAS-, NFC-tagit), mikä helpottaa käyttöä. Arkkilinjaa ei ole kuvattu, emmekä tiedä voiko sillä itsenäisesti tuottaa akkuja. (Aikaisemmista linjoista oli tietoa jaettu.)
Suuret asiakkaat voivat vaatia tosiaikaista seurantaa suoraan tilastolliseen laadunvalvontaan, mikä tarkoittaa tuotantoprosessien integroimista.
Ylösajossa kokeillaan ensi kerran normaalituotantoa ja merkittäviin työvaiheisiin on rakennettu jopa 100%-nen laadun valvonta. Sen tuloksena joudutaan kaikki tuotteet luokittelemaan ja erottelemaan/ merkitsemään ja niiden säilytys järjestämään. Kaikki speksien ulkopuolelle päätyvät tuotteet voivat vaatia erityistoimia, kuten neuvotteluja asiakkaan kanssa.
ENSUn takeltelu on saanut luonnollisen selityksen organisaatiomuutoksista, ne vievät aikaa, kun työtehtäviä jaetaan uudelleen. Tämä tapahtuu tietysti sisäisesti ja siitä on vaikea informoida. Siten saavat selityksen johdon lupaamien avausten, kuten yhtiökuvauksen ja videoiden, viivästymisistä. Yhtiön toiminta jakautuu muutostilassa entistä selvemmin ja sijoittajan tulee ymmärtää, että tuotanto elää omaa elämäänsä.
Somessa on päivitelty 9%:n päivänousua, minkä ei tarvitse merkitä yhtään mitään, normaalia hajontaa, yrityksiä kerätä pikavoittoja tms.
Kommentit
Lähetä kommentti