Kuukausikatsaus 7/2021

Mitä tehtaalla tapahtuu?

Ensurge on hiljaa, se on ärsyttävää, mutta syynkin tiedämme: yhtiö keskittyy (vihdoin) massavalmistukseen ja pienellä henkilökunnalla se voi ottaa tiukille, lomakausikin kesken. Periaatteessa koko henkilökunta voi osallistua tuotantoon, koska tutkijatkin ovat valmistaneet protoja ym. koko kehitys- ja tuotteistusprosessin ajan. He ovat aluksi käyttäneet arkkilinjaa (eli S2S, substraatti on arkkimuodossa, sheet, ja valmiina komponenttiryhmä on samoin arkkeina, mitkä sitten jaetaan). R2R-linja(sto) pääpiirteissään käyttää samoja työvaiheita, mutta läpimenoon kiinnitetään erityinen huomio. Linjan koneet ovat aseteltavia/ ohjelmoitavia. Tällainen työkulttuuri on erinomainen, tutkijat/ tekijät pääsevät itse testaamaan osaamistaan.

Olen pitkään ihaillut japanilaista kulttuuria, missä insinöörikunta tulee selvittämään tuotannon ongelmia, eli testaavat ja säätävät, ja korjattu prosessi luovutetaan sitten työntekijälleen. Suomessa on erikseen insinööritöitä ja suoritusportaan töitä, ja siinä menetetään paljon.

Milloin saadaan tuotteista maksu?

Mikäli toimituseristä laskutetaan heti, ei ylimääräistä rahoituskierrosta ehkä tarvita, vaan toiminta maksaa itse itsensä.

Miten markkinat kehittyvät?

Puettavat ovat alkuongelmien jälkeen kasvattaneet suosiotaan nopeaan tahtiin ja uusia yrittäjiä ilmetyy markkinoille jatkuvasti. Mukana myös siruvalmistaja Qualcomm:

https://www.uusiteknologia.fi/2021/07/21/qualcomm-hakee-kasvua-puettavasta-elektroniikasta-yepzon-mukana-suomesta/ 


"Kännykkäpiirien suuryritys Qualcomm on kasvattanut jo muutaman viime vuoden ajan uutta tukijalkaa älykellojen ja muun puettavan elektroniikan piireistä. Qualcomm hahmotteli tiedotustilaisuudessa uusimpia niihin liittyviä suunnitelmiaan ja kehityskulkuja.

’Tuotteemme tuovat niin älykellot (kuin muutkin puettavat?) kaikkien ikäryhmien ulottuville ja mahdollistavat myös älykkäät seurantajärjestelmät lemmikeille ja tarvikkeille”, kertoi Qualcommin puettavasta elektroniikasta vastaava johtaja Pankaj Kedia. Yritys kertoi toimittaneensa tähän mennessä jo 40 miljoonaa Snapdragon Wear -järjestelmäpiiriä älykelloihin ja muihin puettavan elektroniikan laitteisiin.

Uusien järjestelmäpiirien lisäksi yhtiö kertoi uudesta Wearables Ecosystem -kehittämisohjelmastaan, johon osallistuu yli 60 alan toimijaa, muun muassa Arm, Fossil, Timex, Oppo, ja operaattoreista Verizon ja Vodafone."


Jalostusasteen parantaminen on kaikkien yritysten tähtäimessä, myös ja erityisesti siruvalmistuksessa. Miksi pääkomponentin kehittäjä/ valmistaja/ myyjä ei itse ryhtyisi hyödyntämään komponenttejaan ja osaamistaan. Sehän on suunnan näyttäjä teknologiassaan ja määrittää alan tiekarttoja. Meneillään on markkinoiden muotoutuminen ja (luultavasti) voimakas skaalaus. Mikroakut ovat (enemmän tai vähemmän älykkäitä) alan komponentteja, joista riippuu valmistajien kilpailukyky. Ensurgen tuotantovalmius on kohdillaan.

... Siis valtavaa ekosysteemiä kehitetään. Jos sellaiseen pääsisi mukaan, skaalaus voisi saada uudet mittasuhteet. Toistaiseksi Ensurge on viitannut 3:een merkittävään asiakkaaseen. 

Miten osakemarkkinat kehittyvät?

https://www.marketscreener.com/quote/stock/ENSURGE-MICROPOWER-ASA-1413302/charts/

Olen joskus kuvaillut vakiintuneiden yritysten päiväkohtaista muutospotentiaalia, mikä on vähäinen, esimerkkinä Nasdq 100 (29.07)

 

ja uudempien, tuntemattomien yritysten lukuja, esim. Russell 2000

 

Suurimpia päiväkohtaisia lukuja, joita tulee mieleen, olivat yli 400%! 

Vajaa puoli vuotta sitten Ensurgen kurssi oli 2-kertainen (+100%), sitä voidaan pitää korjausliikkeenä hyvänä päivänä... Päälle sitten lasketaan asiakkaan 'kokoindeksi'...


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ohutkalvo- vs. kolikkoakku

16.07.2024

AIKA LOPETTAA