Elektrodiparit

Potentiaali tarkoittaa suomeksi asemaa ja potentiaalienergia asemaenergiaa. Vesitorniin pumpattu vesi saa asemaenergiaa, mikä putkistossa pääsee purkautumaan vaikkapa kerrostaloasunnon suihkussa, ilman pumppausta. Materiaaleilla on sähköistä potentiaalia toisiinsa nähden. Alkuaineiden potentiaalit ilmoitetaan yleensä vety-asteikolla, siis vety on standardielektrodi. (Käytännössä se tarkoittaa huokoista platinakappaletta, mikä on kyllästetty vetykaasulla.)

Akuissa on mahdollista valita vertailumateriaaliksi litium, koska se on (siitä tulee) keskeinen elektrodimateriaali.

Siis oheisessa kuvassa litium saa arvon nolla, koska siihen verrataan. Valtavasta materiaalimäärästä tutkijat ovat valinneet joukon parhaimmiksi katsottuja pareja. PARIN MUODOSTAVAT POSITIIVINEN (yläosassa) JA NEGATIIVINEN (alaosassa) MATERIAALI. Valitun parin sijainti pystysuunnassa ilmaisee syntyvän akkukennon jännitteen. Kennon energiatiheys onkin mutkikkaampi asia.

Grafiitti (C) on eniten anodina käytetty, siihen nähden litium (metallina) antaa 10-kertaisen kapasiteetin, lähes 4'000 Ah/kg!

https://www.researchgate.net/publication/271221084_Recent_Progress_in_Theoretical_and_Computational_Investigations_of_Li-Ion_Battery_Materials_and_Electrolytes/download?_tp=eyJjb250ZXh0Ijp7ImZpcnN0UGFnZSI6Il9kaXJlY3QiLCJwYWdlIjoiX2RpcmVjdCJ9fQ 

Recent progress in theoretical and computational investigations of Li-ion battery materials
and electrolytes /: Elsevier

Phys. Chem. Chem. Phys., 2015, 17, 4799

    

'Akkukemian' pääaihe ovat juuri elektrodivalinnat. Kemiallisia yhdisteitä ei voi patentoida, tuotekonsepteja voi... Mutta se pinoaminen? Eivätkö kaikki ole korttipakkaa nähneet??? 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kommentti 15.09.23, uusittu

Patentti?

MERKINTÄ 2, ESIM.